Порядок чтения Псалтири по усопшим

Примерная (идеальная историческая) реконструкция, собрана из разных источников.

В Православной Церкви издревле существует благочестивый обычай чтения Псалтири над телом умершего мирянина, монаха и диакона. (Над умершим архиереем и священником читают не псалтирь, а Евангелие, поскольку по своему служению они были проповедниками Евангельского слова. Читают Евангелие над ними только священнослужители.) Псалмы читаются непрерывно (кроме времени, когда совершаются на гробе панихиды или литии) до погребения усопшего и в память его после погребения. Чтение Псалтири совершается cразу же после совершения первой панихиды.

Совершать чтение Псалтири по усопшем может всякий благочестивый мирянин. Чтение Псалтири, служа молитвою за усопшего, одновременно имеет целью дать утешение и назидание живым. Это чтение служит молитвой Господу о усопшем, утешает скорбящих о почившем и обращает их молитвы о нем к Богу. Чтение Псалтири должно совершаться благоговейно, неспешно, со умилением и сокрушением сердечным. Порядок чтения Псалтири следующий.

Аще священник: Благословен Бог наш, всегда, ныне и присно и во веки веков. (Если последование совершается мирским чином, то чтец: Молитвами святых отец наших, Господи Иисусе Христе Боже наш, помилуй нас.)

Чтец: Аминь. Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе; Царю Небесный: Трисвятое по Отче наш: Священник: Возглас: Яко Твое есть Царство: Чтец: Аминь. Господи, помилуй (12 раз). Слава и ныне. Приидите, поклонимся (трижды).

(В случае чтения Евангелия над усопшим священником или архиереем начало полагается обычное: «И о сподобитися нам слышанию» и проч.)

И читается первая кафизма. (Псалтирь состоит из 20 разделов — кафизм, и каждая кафизма делится на 3 части, или так называемых «славы».)


После каждой «славы» читается:

Слава и ныне: Аллилуиа, аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже (трижды). Господи, помилуй (трижды).

Молитва*: Помяни, Господи Боже наш, в вере и надежди живота вечнаго преставльшихся рабов Твоих, братьев и сестер наших [имярек], и яко Благ и Человеколюбец, отпущай грехи и потребляй неправды, ослаби, остави и прости вся вольная их согрешения и невольная, избави их вечныя муки и огня геенскаго, и даруй им причастие и наслаждение вечных Твоих благих, уготованных любящим Тя: аще бо и согрешили, но не отступили от Тебе и несумненно во Отца и Сына и Святаго Духа, Бога Тя в Троице славимаго, веровали, и Единицу в Троице и Троицу во Единстве православно даже до последняго своего издыхания исповедали. Темже милостив тем буди, и веру, яже в Тя, вместо дел вмени и со святыми Твоими яко Щедр упокой: несть бо человека, иже поживет и не согрешит. Но Ты Един еси кроме всякого греха, и правда Твоя - правда во веки, и Ты еси Един Бог милостей и щедрот, и человеколюбия, и Тебе славу возсылаем Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

*Примечание:

По старообрядческой практике после каждой «славы» читается молитва:
Покой, Господи, душу усопшаго раба Твоего (усопшия рабы Твоея) [имярек], (поклон)
и елика в житии сем яко человек согреши, Ты же яко Человеколюбец Бог прости его (ю) и помилуй (поклон),
вечныя муки избави (поклон),
Небесному Царствию причастника (причастницу) учини (поклон)
и душам нашим полезное сотвори (поклон).

Молитва о НЕ православных:
Помяни, Господи, аще возможно есть, души раб Твоих [имярек], отошедших в жизнь вечную во отступлении от Святой Твоей Православной Церкви! Неизследимы судьбы Твои. Не постави мне во грех сей молитвы моей. Но да будет Святая воля Твоя!

Слава и ныне: и читается следующая Слава.


По окончании каждой кафизмы читается:

Слава и ныне: Аллилуия (3), слава Тебе, Боже. Трисвятое по Отче наш: Тропари:

Со духи праведных скончавшихся душу раба Твоего, Спасе, упокой, сохраняя ю во блаженной жизни, яже у Тебе, Человеколюбче.

В покоищи Твоем, Господи: идеже вси святии Твои упокоеваются, упокой и душу раба Твоего, яко Един еси Человеколюбец.

Слава: Ты еси Бог, сошедый во ад и узы окованных разрешивый, Сам и душу раба Твоего упокой.

И ныне: Едина Чистая и Непорочная Дево, Бога без семене рождшая, моли спастися души его.

Господи, помилуй (40 раз). Слава и ныне:

Новая кафизма начинается словами: «Приидите, поклонимся…» (трижды). Затем продолжается чтение псалмов.


По окончании Псалтири:

Слава и ныне: Аллилуия (3), слава Тебе, Боже. Трисвятое по Отче наш:
Тропари: Со духи: В покоищи Твоем: Слава: Ты еси Бог: И ныне: Едина Чистая и Непорочная Дево: (смотри выше)
Господи, помилуй (40 раз). Слава и ныне:

Аще есть священник:

Лик (или чтец): Достойно есть:
Иерей: Слава Тебе, Христе Боже, Упование наше, слава Тебе.
Лик (или чтец): Слава и ныне: Господи, помилуй (трижды). Господи, благослови.
Иерей, отпуст: Воскресый из мертвых Христос Истинный Бог наш молитвами Пречистыя Своея Матери, святых и всехвальных апостол, преподобных и богоносных отец наших и всех святых, души от нас преставльшихся раб Своих в селениих праведных учинит, и в недрех Авраама упокоит, и с праведными причтет, и нас помилует, яко Благ и Человеколюбец. Лик (или чтец): Аминь.

Иерей (или диакон): Во блаженном успении, вечный покой подаждь, Господи, усопшим рабам Твоим [имярек], и сотвори им вечную память.
Лик (или чтец): Вечная память (3).

Аще ли же мирянин, глаголет:

Чтец: Достойно есть:
Посем: Слава и ныне: Господи, помилуй (трижды). Господи, благослови.
Отпуст: Господи Иисусе Христе Сыне Божий молитвами Пречистыя Твоея Матери, преподобных и богоносных отец наших и всех святых, помилуй и упокой душу раба Твоего (или раб Твоих) в бесконечныя веки, яко благ и Человеколюбец. Аминь.

И затем троекратно возглашается: Рабу Божию преставльшемуся (Рабе Божией преставльшейся) [имярек] вечная память. [Лик (или чтец): Вечная память (3).]

Посем, подобно тому, как по старому обряду:

В заключении 15 поклонов с троекратно читаемою следующею молитвою (или якоже вышеписано, по старому обряду):
Помяни, Господи, душу усопшего раба Твоего (усопшей рабы Твоея) [имярек] (поклон).
Елика в житии сем яко человек согреши, Ты же, яко человеколюбец Бог, помилуй (поклон),
и вечныя муки избави (поклон),
и Небеснаго Царствия причастником (причастницей) учини (поклон),
и душе его (ея) полезное сотвори (поклон).